• Naadloos behang, zonder banen
  • Volledig af te wassen
  • PVC-vrij en recyclebaar
  • Beste prijs van NL

Ondergrond uitleg en voorbereiding

Je hebt jouw unieke Custom Fotowand besteld en nu is het afwachten tot deze bij je wordt bezorgd. Echter hoef je niet stil te zitten; je kunt namelijk alvast checken of je ondergrond geschikt is om te behangen en er netjes bij staat. Een goed begin is namelijk het halve werk...

Verschillende soorten ondergrond

Voordat we beginnen met de uitleg over hoe je een ondergrond moet voorbereiden, is het eerst belangrijk om te weten wat het onderscheid is tussen de 2 verschillende soorten ondergronden, te benoemen:

  1. Zuigende ondergrond
  2. Niet-zuigende ondergrond

De zuigende ondergrond

Oftewel een ondergrond die vocht absorbeert. Wanneer je de muur van een zuigende ondergrond inrolt met lijm, zal deze lijm in de muur trekken en zodoende zorgen voor hechting met het Naadloos Fotobehang. De zuigende ondergrond is de meest voorkomende ondergrond welke je weer kunt onderverdelen in normaal zuigend en sterk zuigend.

Bij een normaal zuigende ondergrond is geen voorbehandeling nodig, echter bij een sterk zuigende ondergrond zul je moeten voorstrijken met een voorstrijkmiddel. Dit doe je om de zuigkracht van de wand in balans te brengen, waarna je nieuwe lijmlaag voor het fotobehang netjes zal hechten. Onder sterk zuigende ondergronden valt bijvoorbeeld vers stucwerk.

TIP: Twijfel je of je ondergrond (sterk) zuigend is? Breng dan wat water aan met een spons. Wacht eventjes en kijk of het water is ingetrokken. Als dit wél het geval is betreft het een zuigende ondergrond. Als het water al snel wegtrekt heb je een sterk zuigende ondergrond en kun je beter de wand voorstrijken.

De niet zuigende ondergrond

Oftewel een ondergrond die géén vocht absorbeert. Dit kun je ook weer makkelijk testen met onze tip zoals hierboven beschreven. Als er geen vocht opgenomen wordt in de wand, kun je niet behangen. Je behanglijm zal immers niet hechten op de wand en dat betekent dat het fotobehang niet zal blijven zitten. Denk bij niet zuigende ondergronden bijvoorbeeld aan kunststof of metaal. Voor een niet zuigende ondergrond heb je een speciale voorbehandeling nodig waarbij wij je kunnen adviseren en/of helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

fotobehang-ondergrond-uitleg

Voorbereiding van de ondergrond

Nu je weet of je een sterk zuigende ondergrond hebt, of niet, weet je of je moet voorstrijken. Daarnaast is het super belangrijk dat de kwaliteit van jouw ondergrond goed is. De vuistregel is dan ook; hoe strakker de ondergrond, des te mooier is het eindresultaat!

Het is dus niet de bedoeling dat er gaatjes, bultjes, krassen of andere oneffenheden in jouw wand zitten. De kans is namelijk groot dat deze later zichtbaar blijven door het fotobehang en dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn. Zeker als je bedenkt dat je dit van tevoren makkelijk had kunnen voorkomen.

Je vult de gaatjes en offenheden namelijk op met een kant-en-klaar gips vulmiddel welke je kunt kopen bij de bouwmarkt. Wanneer je reparaties zijn gedroogd schuur je ze eventjes netjes op zodat je wand vlak is. Dit zal de basis vormen voor een mooi eindresultaat!

IMG 2938

Ik twijfel nog steeds aan mijn ondergrond, wat moet ik doen?

Uiteraard staan wij dan voor je klaar. Met onze jarenlange ervaring en expertise kijken we graag met je mee. Door middel van foto's kunnen we goed adviseren wat nodig is om je ondergrond op een gewenst niveau te krijgen zodat je alsnog jouw unieke ontwerp kunt bestellen op ons Naadloos Fotobehang. Neem gerust contact met ons op!